Sporen van de tempeliers in de Champagne

 

Sporen van de tempeliers in de Champagne

Door: Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen

 

De Champagne is de bakermat van de roemruchte tempeliers. In 1314 werd de machtige ridderorde hardhandig onderdrukt door de Franse koning Filips IV. Toch zijn er nog altijd genoeg sporen van de tempeliers terug te vinden in de streek.


Veel plaatsnamen herinneren aan de Orde. Vlakbij Troyes ligt Payns, de geboorteplaats van de eerste Grootmeester der Tempeliers, Hugues de Payns.  Een van zijn trouwste volgelingen was André de Montbard. Zijn geboorteplaats ligt vlakbij Châtillon-sur-Seine. De dranklust van de Tempeliers was spreekwoordelijk en overal kom je dan ook bistro’s en cafés tegen met namen zoals Auberge des Templiers en Restaurant aux Templiers.

 

Route touristique du Champagne

Neem vanuit Troyes de route touristique du Champagne richting Châtillon-sur-Seine. De omgeving is schitterend met dikke bossen en idyllische dalen waar de Seine meandert. Hier in de bossen zou de fabelachtige schat van de tempeliers begraven liggen. Hoe het ook zij, er is in ieder geval een schat aan bezienswaardigheden. Onderweg kom je langs Avalleur, waar je een prachtige commanderij en kapel van de tempeliers kunt bewonderen. De commanderij was de op een na grootste van de Aube en heeft de typische ronde toren die zo kenmerkend is voor gebouwen van de tempeliers.

 

Châtillon-sur-Seine

Vanuit Avelleur ben je zo in het charmante plaatsje Châtillon-sur-Seine. Een  wandeling door het pittoreske stadje naar de romaanse kerk van St Vorles is een aanrader. De Heilige Bernardus, de opsteller van de leefregels van de tempeliers, studeerde bij de St Vorles, die boven de stad uittorent. De kerk en zijn begraafplaats zijn uiterst schilderachtig en sfeervol. Bezoek ook la Source de Douix, een van de bekendste natuurbronnen van Frankrijk. De bron was al ruim voor de tijd van Jezus een heilige plek.

 

Le chemin des templiers

Vanuit Châtillon rij via het plaatsje Voulaines Les Templiers door het weelderige landschap naar Bure Les Templiers, met een van de oudste commanderijen van Frankrijk. Van de commanderij is helaas slechts een overwoekerde bouwval over. Pal ernaast is een sfeervol kerkje. Op een soort grafsteen zie je de spookachtige verschijning van een tempelier in vol ornaat en er ligt ook een grafkist van een ridder. De volgende halte is Grancey-le-Château, een middeleeuws dorpje dat hoog uittorent boven een groen dal. Langs de afgrond loopt een grote verdedigingsmuur die het dorpje deels omcirkelt. Het kasteel is een bijzondere verschijning met een lang dak met gekleurde dakpannen met een soort zig-zag patroon. Dit patroon komt veel voor in de omgeving.

 

Fontenay: Hemel op aarde

Vanuit Crancey-le-Château rij je in een uurtje naar de abdij van Fontenay, een van Frankrijk’s beroemdste en mooiste abdijen. De abdij is idyllisch gelegen in een bosrijk, vruchtbaar dal langs een riviertje. Fontenay, nog altijd in gebruik, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Genesteld tussen de groene heuvels is het klooster een stukje hemel op aarde met eenvoudige stenen gebouwen, prachtige tuinen en speelse fonteinen. De gebouwen zijn van binnen sober maar sierlijk. In Fontenay snuif je de sfeer van vervlogen tijden op en proef je de allure van een leven van contemplatie en afzondering. Maar de hemelpoort sluit prompt om 18.00 uur en dan moet je terug naar de aarde, op naar de volgende bestemming, Vézelay.

 

Lees verder over Vézelay


 

Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen zijn de auteurs van Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc.

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Bezienswaardigheden , Stedentips

Meer in de regio:
Ook in Champagne-Ardenne

Overnachten:
Overnachten in Champagne-Ardenne