Parijs - wijken of cartiers

De merkwaardige machtsstructuur binnen Frankrijk heeft ertoe geleid dat Parijs lange tijd een eigen departement was en geen gemeente. Als gevolg daarvan kende men ook geen burgemeester die aan het hoofd stond, maar een préfect. Weinigen weten het, maar dit is pas in 1975 veranderd. Er werd een gemeentebestuur en een burgemeester aangesteld met de bedoeling om de snelle uitbreiding van Parijs bestuurskundig in goede banen te leiden.

Région Parisienne kan men planologisch en geografisch indelen in 3 zones. Het binnenste deel wordt doorgaans beschouwd als het 'echte' Parijs: La Ville de Paris. Binnen de ringweg, de Boulevard Périphérique, liggen de 20 wijken of arrondissementen waar zo'n 2 miljoen mensen verblijven. Een van de bekendste wijken van La Ville de Paris is het Quartier Latin, bekend als studentenwijk met vele (vaak buitenlandse) restaurantjes. Hier speelde zich de bekende studentenopstand in mei 1968 af.

Om La Ville de Paris liggen de 6 buitenwijken met 6 miljoen inwoners, de zogenaamde Banlieue. Sinds jaar en dag noemt men dit gebied Proche Banlieue, maar de gangbare aanduiding is La Petite Couronne.

De buitenste zone, ofwel La Grande Couronne, bestaat uit 4 departementen die veel dunner bevolkt zijn en bestaan uit agrarisch gebied, bossen en wat verstedelijkte zones.


Een heerlijk boek om de sfeer van de opbouw van Parijs te proeven is ‘Het Parijs van Marcel Proust hervonden'. Boordevol informatie over het ontstaan van de diverse wijken, de verschuivingen van de ‘betere wijken' en een inkijkje in het leven van de bourgeoisie.
 

De inwoners van Parijs
Slechts weinig Parijzenaars zijn échte Parijzenaars. Het merendeel van de inwoners komt uit andere regio's van Frankrijk en is naar Parijs gekomen om werk te zoeken. In vroeger dagen groepeerden mensen uit een bepaalde regio zich vaak in hetzelfde arrondissement en zodoende ontstonden eigen kruidenierswinkels, cafés, restaurants en soms zelfs hun eigen krantenjongens. Sommige gemeenschappen hebben nu nog steeds hun eigen radiozender.

Bretagne
De Bretonnen vormen, met bijna een miljoen in de stad Parijs en de regio Île de France, de grootste groep die buiten Parijs is geboren. Aan het eind van de 19e eeuw verlieten zij hun land en de zee en kwamen in golven per trein naar de grote stad. Bretagne was destijds een bron van handswerklieden, die bekend stonden als hardwerkend en goedkoop. Dat was precies waar Parijs in die tijd behoefte aan had. Zij vestigden zich in Montparnasse, het 14e arrondissement. Zij hebben vandaag de dag nog steeds sterke banden met hun regio en deze wijk is ook nu nog befaamd vanwege zijn bistro's, zijn restaurants en zijn crêperieën. Men zou de Rue Montparnasse wel kunnen herdopen in de Rue Crêperies, want er zijn er tientallen! Moeilijk om er een keuze uit te maken, maar om de volgende twee kunt u niet heen als u de echte Bretonse sfeer wilt proeven... zonder Parijs te verlaten.

Saint-Malo voor een gewone maaltijd of een uitgebreid diner. Bij deze crêperie kunt u terecht voor salades, hartige crêpes van boekweit en gezoete van tarwe, gegarneerd met een mélange van noten, geflambeerde appelcompôte en ahornsiroop, citroencrème of confiture. Dicht bij het houtvuur en natuurstenen muren waant u zich een beetje in Bretagne met de smaak van gezouten boter en op de achtergrond foto's van de heerlijke baaien van Quimper. Eenvoudig en traditioneel.
Crêperie Saint-Malo, 53 Rue du Montparnasse, 75014 Paris

Ti Jos bestaat al sinds 1937. De ene keer is het een crêperie en dan weer een Bretonse pub. Wordt beschouwd als de top van de Bretonse cultuur in Parijs. Dit restaurant biedt een groot aantal galettes, maar ook specialiteiten als Andouille de Guémené (worstspecialiteit), bloedworst met appel of varkensniertjes met cider. In de winter bereidt Solen elke donderdag zijn fameuze 'kig ha farz', een typisch Bretonse gevulde vleesschotel, voor 15 €. Er worden ook geregeld concerten gegeven.
Ti Jos, 30 rue Delambre, 75015 Paris

Meer Bretonse adressen in Parijs op www.parisbreton.org


Meer informatie over de diverse wijken
De wijken met hun bezienswaardigheden
Marais
Montmartre
La Défense
Actualités Paris per arrondissement

 

 

 

 

Booking.com

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Stedentips

Meer in de regio:
Ook in Île-de-France

Overnachten:
Overnachten in Île-de-France