Oingt: dorpje van de Gouden Stenen

 

Tekst en foto's: David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot


Boven op een berg kijkt het dorpje Oingt vredig uit over zijn koninkrijkje. Het is omringd door groene dalen en heuvels. In de wijde omgeving is geen spoor van mensen te zien behalve lege wegen die kriskras over de heuvels lopen. In de verte zie je de vage omtrek van andere gehuchtjes. Het pittoreske dorpje heeft het rijk alleen en schittert boven op zijn berg als een gouden kroon. Het is niet voor niets uitgeroepen tot één van Les Plus Beaux Villages de France.


Gelegen in het hart van de beroemde Beaujolaisstreek, zo’n dertig kilometer van Lyon, ligt Oingt (spreek uit als <wèng>) in een gebied dat de Pierres Dorées wordt genoemd. Het heet zo vanwege zijn kenmerkende goudkleurige kalksteen dat helemaal tot bloei komt in de Zuid-Franse zon. Vooral bij zonsopkomst en zonsondergang is het een feest voor het oog. Oingt is helemaal opgetrokken uit deze bijzondere stenen. Wie rondloopt in de sfeervolle, nauwe steegjes zou bijna geloven dat de straten werkelijk geplaveid zijn met goud.


Kunstboetiekjes

Vanaf Porte de Nizy, de enige stadspoort die nog over is, leiden alle stegen onherroepelijk naar boven naar het plaatselijke kerkje van Saint Mathieu. Het is een heerlijke wandeling, slenterend langs de prachtige gebouwen, die diep oranje/goud opkleuren in het zachte zonlicht. Het dorpje telt meer dan tien kunstboetiekjes zoals Mano Facto van Veronique McKay die zelf de mooiste sieraden maakt van leisteen.


Mont Vigne

Eenmaal boven bij de kerk word je getrakteerd op een schitterend uitzicht over de heuvelachtige omgeving. Wie goed kijkt ziet Mont Vigne, de oudste wijngaard van Oingt. Al in het jaar 1000 werd hier wijn verbouwd. Achter het kerkje staat een mooi Mariabeeld dus loop er zeker even omheen. De kerk zelf is sober en eenvoudig ingericht; een knap staaltje romaanse bouwkunst. In de kerk is een merkwaardig beeld onder een van de steunbalken. Het is een vrouw getooid met een typisch middeleeuws hoofddeksel. Dit is niemand minder dan Marguerite van Oingt (1240-1310). Als dochter van een adellijke familie schopte ze het tot abdis van de priorij van Poleteins, in de buurt van Lyon. Ze was mysticus en dichteres en staat te boek als een van de belangrijkste schrijvers in de Franco-Provençaalse taal. Een gedenkplaat links naast de stadspoort herinnert aan haar. Een gedenkwaardige dame afkomstig uit een gedenkwaardig, ‘gouden’ dorpje.


Tips als je in Oingt bent:


Vlakbij de kerk kun je de toren van Oingt beklimmen. Deze 18 meter hoge toren stamt uit de 12e eeuw en was ooit de woning van de Heren van Oingt. Bovenop heb je een schitterend uitzicht.
www.tourismepierresdorees.com


In de Kerstperiode zijn er meer dan 100 kerststalletjes in Oingt. Vooral ’s avonds leuk om te gaan kijken.


Wijn proeven kun je hier natuurlijk ook volop en zeker tijdens de wijnfeesten in november.


Voor meer informatie over activiteiten in Val d’Oingt zoals de gemeente sinds 2017 heet: www.oingt.com


Zie ook: Oingt, de geschiedenis gaat terug tot de prehistorie


Oingt - Rhône - Rhône-Alpes

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Bezienswaardigheden , Stedentips

Meer in de regio:
Ook in Rhône-Alpes

Overnachten:
Overnachten in Rhône-Alpes