Malleval: Een Panorama van de Franse Geschiedenis

 

Malleval: Een Panorama van de Franse Geschiedenis


Tekst en foto’s: David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot

 

Middenin de ruige heuvels van het natuurpark Pilat ligt een mysterieus middeleeuws dorpje. Verscholen in een diep ravijn, lijkt het op een idyllische fata morgana. Maar het ogenschijnlijk vredige dorpje heeft een onheilspellende naam die zijn roerige geschiedenis verraadt: Malleval; ‘het dal der kwaad’. De hele bloedige geschiedenis van Frankrijk lijkt zich er te hebben voltrokken.


Door de eeuwen heen trok het ene leger na het andere langs Malleval. Gelukkig zie je er tegenwoordig hoogstens wandelaars, e-bikes en mountainbikes. Staand op de pedalen van mijn mountainbike klim ik hijgend een slingerweg omhoog. De steile hellingen zijn beplant met weelderige wijnranken en beneden in het Rhône-dal deinen oceanen van wuivend tarwe heen en weer. Alles lijkt vredig en liefelijk, maar als ik eenmaal boven ben stuit ik op een kerkhof balancerend op de rand van een ravijn. Het is een lugubere aanblik. Het kerkhofje op de afgrond kijkt uit op het middeleeuwse dorpje Malleval dat lijkt te versmelten met de omringende bergen.


Schouwspel van de geschiedenis
Nog uithijgend van de pittige klim laat ik het adembenemende uitzicht indalen. Malleval, dat nog geen 500 inwoners telt, wordt gedomineerd door vier middeleeuwse gebouwen. Het heeft zijn naam te danken aan de vele struikrovers in het gebied. Aan de rand van het dorpje, zie je ‘le petit chateau’, uit de 14de eeuw. Even verderop is het imposante 16-eeuwse ‘le prétoire’, waar men recht sprak met ijzeren vuist tegen de struikrovers. Centraal is de stevige burcht van de stichter van het dorpje; Graaf Renaud du Forez. Iets verder is de romaanse Eglise Notre-Dame-de-Pitié die oorspronkelijk in de 11de eeuw werd gebouwd met daarboven de spookachtige ruïnes van nog een kasteel, Vieux Chateau de Roche Chauve.


Diepe sporen
Al is Malleval piepklein, de bloedige Franse geschiedenis heeft er diepe sporen achtergelaten. Het dorpje heeft altijd op de frontlinies gelegen vanaf de honderdjarige oorlog tussen de Britten en de Fransen in de 14de en 15de eeuw. Uit die tijd stammen de ruines van het eerste kasteel. In 1574 troffen de katholieken en protestanten elkaar in de godsdienstoorlogen. De hugenoten zegevierden; het kerkje werd platgebrand en het dorpje bijna volledig van de aardbodem geveegd. Malleval herrees uit de as, maar werd toch geen rust gegund: Tijdens de Franse Revolutie werd het weer het toneel van ontberingen en plunderingen.


 


Het stof is echter inmiddels alweer een tijdje neergedaald en de rust teruggekeerd. Behalve tijdens de zomerfeesten in juli en de eerste zondag van november als Malleval wordt omgetoverd tot een markt met lokale producten.

Malleval ligt op nog geen 50 kilometer van Lyon in natuurpark Parc naturel régional du Pilat.

 

Voor meer informatie: mairie-malleval.fr/patrimoine

 

Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen zijn de auteurs van Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc.

 

Malleval - Loire - Rhône-Alpes

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Bezienswaardigheden , Stedentips

Meer in de regio:
Ook in Auvergne

Overnachten:
Overnachten in Auvergne