Le Puy-en-Velay: Wonderen en Verlichting

 

Le Puy-en-Velay: Wonderen en Verlichting


Tekst en foto (onder): David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot
Foto intro: L. Olivier, Auvergne-Rhône-Alpes Tourisme

 

Vroeger gingen gelovigen uit heel Europa op weg naar Santiago de Compostella op zoek naar verlichting en wonderen. Een van de locaties op de pelgrimsroute is het wonderschone le-Puy-en-Velay in het hart van het departement Haute-Loire. Daar komen moderne bedevaartgangers nog steeds ruim aan hun trekken.

Le Puy-en-Velay is misschien niet zo heel groot, maar het heeft wel veel te bieden. Met zijn wereldberoemde kapel van de Heilige Michael en kathedraal staat het niet voor niets op de UNESCO-lijst van werelderfgoed.

 

Rio de Janeiro

Wat het Christusbeeld is voor Rio de Janeiro is het 23 meter hoge Mariabeeld voor Puy. Het blinkt als goud en je ziet het overal als je door het stadje loopt. Het beeld torent zelfs boven de imposante kathedraal uit. Moderne pelgrims benaderen met hulp van Google Maps de kathedraal via een smal, steil straatje met hobbelige kasseien. Het is al een hele klim te voet, laat staan dat je het op je knieën doet zoals vroeger. Met zijn sierlijke zwart/witte bogen komt het ‘moors’ over. Dat is ongetwijfeld te danken aan de Tempeliers die vele moorse invloeden vanuit het Midden-Oosten importeerden. Boven aangekomen ben je nog niet klaar want daar wachten je nog maar liefst zo’n 300 treden voordat je toegang tot het heilige der heiligen krijgt. Je beproeving wordt beloond met een prachtige Zwarte Madonna.

 

Puy de Lumières

De kathedraal maakt een bezoek aan le Puy-en-Velay al de moeite waard, maar er is nog een hoogtepunt. De absolute parel in de kroon is de uit het jaar 962 daterende kapel van de aartsengel Michael (Saint Michel d’Aiguilhe) dat net buiten het centrum bovenop een puntige vulkanische rots prijkt. Het doet een beetje denken aan le Mont St. Michel, maar omringd door een bomenkrans in plaats van de zee. De kapel lijkt wel een raket die gaat opstijgen. Overdag is het al een ontzagwekkende verschijning, maar na zonsondergang wordt het omgetoverd in een hemelse verschijning door het wervelende lichtspektakel Puy de Lumières. De rots ondergaat een metamorfose en lijkt in een spuwende vulkaan te veranderen. Ook andere monumenten komen tot leven met projecties over de historie van de gebouwen in Puy. Het is wat ons betreft een van de mooiste lichtshows van heel Frankrijk, waar geen Hollywood-spektakel aan kan tippen. Trek de stoute pelgrimsschoenen aan en laat je in vervoering brengen.


Eettip in de schaduw van de kathedraal: À La Cinquième Saison (geen website) 45, Rue Raphaël.

Informatie over de lichtshow (tot eind september): puydelumieres.fr/le-projet-puy-de-lumieres

Informatie over le Puy-en-Velay: auvergne-toerisme.nl/steden-en-avonturen-in-de-stad


Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen zijn de auteurs van Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc.


Le Puy-en-Velay - Haute-Loire - Auvergne

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Bezienswaardigheden , Stedentips

Meer in de regio:
Ook in Auvergne

Overnachten:
Overnachten in Auvergne