Koninklijk klooster van Brou: Taj Mahal van Frankrijk

 

Tekst en foto's: David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot


Bourg-en-Bresse is tegenwoordig waarschijnlijk het meest bekend om zijn befaamde kippetjes. Maar dat is jammer want het stadje herbergt een gotisch wonder, het klooster van Brou. Het is een blijvend eerbetoon aan de liefde en de dood; de ingrediënten van een klassiek verhaal vol romantiek en tragiek. Een aanrader voor alle romantici en welke liefhebber van Frankrijk is dat niet?


Het klooster is eigenlijk een mausoleum en wordt de Taj Mahal van Frankrijk genoemd omdat het een glorieuze hommage is aan de liefde. In dit geval; de toewijding van Margaretha van Oostenrijk (1480-1530) voor haar tweede man; Filibert II van Savoye. Als enige dochter van Maximiliaan I van Oostenrijk en Maria van Bourgondië, was Margaretha een van de meest invloedrijke vrouwen van haar tijd. Ze bekleedde verschillende vooraanstaande posities zoals landvoogdes van de Habsburgse Nederlanden, hertogin van Savoye en last but not least, koningin van Frankrijk.


Hunkeren naar liefde

Ondanks haar verheven status was Margaretha een gewone vrouw die hunkerde naar liefde, maar daarin had ze bitter weinig geluk. Ze trouwde op haar zeventiende en haar eerste man, Johan van Aragon, stierf vijf maanden na de huwelijksplechtigheid aan tuberculose. Haar tweede man, Filibert, verging het niet veel beter; hij liet het leven op zijn 24ste na een jachtpartij. Voor Margaretha was drie keer geen scheepsrecht; ze zou nooit meer trouwen en bleef alleen achter, altijd om haar geliefde Filibert rouwend.


Een prachtige verschijning

Als blijk van hun onsterfelijke liefde gaf ze in het begin van de 16de eeuw opdracht tot de bouw van de schrijn van haar geliefde Filibert. Het werd – wonder boven wonder – binnen slechts dertig jaar gebouwd. Margaretha zou echter de voltooiing niet meemaken (alweer pech). Margaretha was in Mechelen opgegroeid en was een liefhebber van Vlaamse gotiek. Ze liet het immense gebouw in die stijl ontwerpen. Het is een meesterwerk van hooggotiek met een weelde aan prachtige beelden die uitdrukking geven aan haar mateloze liefde voor Filibert. Het interieur is schitterend versierd met delicate glas-in-lood ramen, indrukwekkende beelden en drie imposante marmeren tombes. De tombes bevatten de overblijfselen van Filibert, zijn moeder (Margaretha van Bourbon) en Margaretha zelf.


Een heilig koppel

Het mausoleum bevat opvallend veel beelden van Jezus en vooral van de immer wenende Maria Magdalena omdat Margaretha zichzelf en haar man graag associeerde met de Bijbelfiguren. Het is echter een beetje merkwaardig want Margaretha en Filibert waren getrouwd en geliefden, terwijl Jezus en Maria Magdalena volgens de Bijbel slechts ‘goeie vrienden’ waren. Er zijn echter vele onorthodoxe stromingen die beweren dat Jezus en Maria Magdalena een koppel waren. Was Margaretha zelf een ingewijde in deze verborgen en verboden kennis? Het geeft te denken. Hoe het ook zij, het klooster maakt een verpletterende indruk. Zowel binnen als buiten is alles wit, zo puur en onschuldig als de eeuwige liefde zelf.


Voor meer informatie over het klooster en Bourg-en-Bresse: www.monastere-de-brou.fr en www.bourgenbressetourisme.fr


Wie na een bezoek zin heeft een poulet de Bresse kan tegenover het klooster terecht in restaurant Au chalet de Brou


Op de beroemde markt van Bourg-en-Bresse kun je op woensdagen levende kippen kopen.


 

Bourg-en-Bresse - Ain - Rhône-Alpes

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Bezienswaardigheden , Stedentips

Meer in de regio:
Ook in Rhône-Alpes

Overnachten:
Overnachten in Rhône-Alpes