In de Wolken in de Jura

 

In de Wolken in de Jura

Door: Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen


De weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen, maar de weg naar de hemel is steil en bestrooid met gladde, glibberige stenen. Het zijn de typische witte, krijtrotsen van de Jura dus oppassen geblazen. Het bergpad vanuit Pontarlier naar Fort Mahler is een ‘hell of a climb’, maar het wordt meer dan beloond met een hemelse aanblik op kasteel de Joux.


Château de Joux prijkt op een bergtop op zo’n 1100 meter hoogte en kijkt uit over een groen dal, waar de belangrijkste handelsroute tussen Zwitserland en Frankijk liep. De imposante burcht werd in de 11de eeuw eerst in hout opgetrokken. Later werd het tot een onneembaar fort verbouwd door niemand minder dan de beroemde architect Vauban, de lieveling van Lodewijk de Zonnekoning. Vanuit het fort kon de belangrijke handelsroute in de gaten worden gehouden. Sluwe Louis liet Vauban allemaal forten bouwen in de regio om op die manier steeds meer van het bergachtig gebied in te kunnen pikken.


Het fort diende ook lang als gevangenis en zelfs de revolutionaire leider Mirabeau heeft er een tijdje gevangen gezeten nadat hij als contrarevolutionair werd veroordeeld. Later werd het fort gemoderniseerd door maarschalk Joffre en opgenomen in de beroemde Maginot Linie om Frankrijk tegen een Duitse invasie door Zwitserland te beschermen.  Dat bleek echter pure luchtfietserij te zijn, want de Duitsers gingen gewoonweg om de linie heen om zodoende Frankrijk te bereiken.


Om bijna tien eeuwen geschiedenis zelf te ervaren is een rondleiding door het kasteel een aanrader: www.chateaudejoux.com


Het kasteel de Joux maakt deel uit van 13 ‘hoogtepunten’ in de Franche-Comté: www.franchecomte-evasion.com


Foto: Nathalie van Koot

 

 

Nathalie van Koot en David Scherpenhuizen zijn de auteurs van Verborgen Frankrijk en Geheimen van de Languedoc.

 

 

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Bezienswaardigheden , Kastelen

Meer in de regio:
Ook in Franche-Comté

Overnachten:
Overnachten in Franche-Comté