15 aanstaande UNESCO-monumenten

Frankrijk heeft al 41 UNESCO-Werelderfgoedsites en nog 37 wachten op een vermelding op deze erelijst. De 15 bijzonderste hebben wij voor u geselecteerd. Probeer deze te bezoeken, voordat het grote publiek er bezit van neemt.


1. Mercantour National Park
Dit nationale park ligt in de Alpen in het zuidoosten van Frankrijk en is een schitterend gebied voor natuurliefhebbers. Zeldzame dieren, planten, prehistorische petroglyfen, eindeloos wandelen en onderweg even stoppen in een van de charmante dorpjes.


2. Zoutmoerassen in Guérande, Loire-Atlantique
De 'paludiers' die in dit indrukwekkende landschap het zout oogsten gebruiken nog dezelfde technieken als in de negende eeuw. Het ommuurde historische stadje Guérande is een van de bestbewaarde in Frankrijk.


3. Menier-chocoladefabriek in Noisiel bij Parijs
Deze voormalige chocoladefabriek, een bijzondere watermolen gebouwd in de 19e en 20e eeuw, wordt tegenwoordig niet meer gebruikt als fabriek. In een deel van het gebouw is het hoofdkantoor van Nestle gevestigd. Het andere deel is ingericht als chocolademuseum waar rondleidingen worden gegeven.


4. Sarlat in de Dordogne
In het historische centrum van Sarlat ervaar je hoe Frankrijk er in de 14e eeuw uitzag. Het is niet voor niets een geliefde plaats voor regisseurs die er heentrekken om historische films te maken. Chocolat met Johnny Depp en Juliette Binoche werd bijvoorbeeld in Sarlat opgenomen.


5. Metz
De geschiedenis van Metz, de hoofdstad van Lotharingen, gaat al meer dan 3000 jaar terug. De Kelten, Romeinen, Merovingen, Franse en Duitse heersers lieten er allemaal hun sporen achter. In de 13e-eeuwse kathedraal zijn schitterende glas-in-loodramen te zien waarvan sommige delen al uit de 13e komen.


6. De vuurtoren in Cordouan in de Gironde
De wateren in dit deel van Frankrijk hebben altijd een slechte reputatie gehad. Menig schip overleefde de gevaarlijke zee niet. Daarom werd hier al in 1360 een vuurtoren gebouwd. Die eerste toren heeft de tijd niet overleefde, maar de huidige vuurtoren staat er ook al heel wat jaren en werd vermoedelijk neergezet tussen 1584 en1611. Het is daarmee de oudste vuurtoren in Frankrijk. Het is niet eenvoudig om de toren te bezichtigen: soms moet je door water waden dat tot aan je dijen komt en vervolgens 300 treden beklimmen.


7. Chaine des Puys in de Auvergne
Lonely Planet noemde de Auvergne dit jaar als een van de regio's die je zou moeten bezoeken. Dat heeft vooral te maken met de opeenvolging van vulkaankraters, lavakoepels en sinterkegels die zorgen voor een zeer bijzonder landschap.


8. Vichy
Vichy, bekend van het met de Duitsers collaborerende Vichy-regime, maar ook van de spa's en beautyproducten met dezelfde naam. Keizer Napoleon III kwam er graag en liet er hotels, parken, boulevards en theaters bouwen. De reputatie van het elegante stadje kreeg een knauw tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ondertussen is de vroegere grandeur weer helemaal terug.


9. Ligne de Cerdagne
Dit gele treintje - ook bekend onder de namen Le Train Jaune of plaatselijk De Gele Kanarie - rijdt over een 63 kilometer lang traject hoog door het schitterende landschap van de Pyreneeën. Bij Bolquère-Eyne bereikt het op 1593 meter het hoogstgelegen treinstation in Frankrijk. Het uitzicht onderweg is prachtig. In de zomer wordt een open rijtuig ingezet, waardoor je onderweg schitterende foto's kunt maken.


10. Straat van Bonifacio in Corsica
Deze smalle zeestraat ligt tussen het Franse eiland Corsica en het Italiaanse eiland Sardinie en is van grote ecologische betekenis om de zeldzame flora en fauna. Het stadje Bonifacio heeft mooie stranden en indrukwekkend kliffen.


11. Saint-Denis-Basiliek in Parijs
Deze basiliek ligt in het noorden van Parijs en is een van de eerste voorbeelden van gotische architectuur. In de kerk liggen Franse koningen en andere belangrijke personen begraven. Het licht in de kerk is uitzonderlijk mooi dankzij de grote glas-in-loodramen.


12. Architectuur van Le Corbusier
De Frans/Zwitserse architect Le Corbusier wordt wel de pionier van de moderne architectuur genoemd. Gebouwen van zijn hand zijn onder andere te zien in Parijs (bv. Le Corbusier Foundation), Marseille en in de Rhone Alps.


13. Chateau Vaux-le-Vicomte in het zuidoosten van Parijs
Dit paleis wordt veel minder bezocht dan Versailles, toch is het zeker een bezoek waard. Net als Versailles is het een voorbeeld van de Lodewijk XIV-stijl waarbij architectuur en landschap geintegreerd worden. Vooral tegen het avond is het leuk het paleis te bezoeken want dan wordt het park eromheen verlicht met 2000 kaarsen. Het paleis opent de deuren weer in maart, het is gesloten tijdens de wintermaanden.


14. Carnac in Bretagne
Het Verenigd Koninkrijk heeft Stonehenge en Frankrijk heeft Carnac, al is die site minder bekend bij het grote publiek. En toch staat in Carnac met meer dan 3000 stenen de grootste collectie megalitische monumenten in de wereld. Het is niet duidelijk wat de betekenis van de stenen precies is. Je kan er deelnemen aan rondleidingen onder leiding van een gids.


15. Montagne Sainte-Victoire
Montagne Sainte-Victoire is een kalksteenmassief in het zuiden van Frankrijk in de buurt van Aix-en-Provence. De ongeveer duizend meter hoge berg is 18 kilometer lang en was een inspiratiebron voor veel beroemde schilders zoals Paul Cézanne, Pablo Picasso en André Masson. Je kan er wandelen, paragliden, klimmen, fietsen en religieuze sites zoals de kleine Saint-Ser Hermitage kapel gebouwd in een rots bezoeken.

 

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Stedentips , Wandelen , Bezienswaardigheden

Meer in de regio:

Overnachten: