Vaucluse: lavendel en de Mont Ventoux

Het departement Vaucluse

 

Wie aan de Vaucluse denkt, ziet de Mont Ventoux voor zich en daaromheen uitgestrekte lavendelvelden. Dit departement in een van de aantrekkelijkste regio’s van Frankrijk biedt bijna alles wat iemand van Zuid-Frankrijk verwacht: prachtige steden, overweldigende natuur, heerlijk eten en uitgebreide mogelijkheden voor zowel rustzoekers als actievelingen. De Romeinen hadden het hier al prima naar hun zin. Zij riepen het land achter de Alpen uit tot een verre provincie en begonnen de wildernis te cultiveren. Zij bouwden er steden en legden er wijnvelden aan. In latere tijden werd het een strategisch gebied en strijdtoneel van vele oorlogen en twisten tussen stammen en volkeren en werden er ontelbare kastelen gebouwd. Toen in de 14de eeuw de pausen uit Rome waren verdreven hebben die zich geruime tijd in Avignon gevestigd. De Vaucluse blijkt eeuwen later ook een inspirerende omgeving te zijn, want vele schrijvers, dichters, schilders, acteurs hebben er hun thuis gevonden.


Landschap

Wie vanuit het noorden komt en via de A7 zuidwaarts rijdt, moet bij Bollène even opletten. Daar ongeveer begint de Vaucluse en niet zelden kantelt daar ook het weer. De temperatuur stijgt en voor zover hij dat al niet deed begint hier de zon te schijnen: welkom in de Provence. Als men op dat punt naar links zou afbuigen en de D94 gaat volgen, zou men kunnen opmerken dat er in de Drôme ook nog een stukje Vaucluse ligt. Dat is de Enclave des Papes, een gebied rond Valréas dat wél tot de Vaucluse behoort.

 

De Vaucluse is landschappelijk gezien een uitzonderlijk afwisselende streek. Glooiende heuvels gaan over in bergen en in het vriendelijk ogende landschap wordt men op plaatsen waar de rivieren stromen plotseling verrast door ijzingwekkende kloven met in de diepte een wilde waterstroom van bijzondere kleur. In het westen vormt de Rhône de natuurlijke grens en zorgt voor een brede strook vruchtbaar groen. Bij de departementshoofdstad Avignon loopt de grens oostwaarts langs de Durance tot het prachtige natuurgebied van Lubéron. Van het noordoosten tot het zuidoosten begint het bergachtiger te worden met de Mont Ventoux als hoogste top in de Vaucluse. Echt hoog is het hier echter nog niet en daarom steekt de Ventoux er als een heerser bovenuit, waardoor deze berg van 1912 meter in de wijde omgeving een markant punt is.

De naam Vaucluse is naar verluid afkomstig van Vallis Clausa, wat staat voor gesloten dal. Dat is nu in ieder geval niet meer van toepassing, want vanuit alle richtingen stromen de liefhebbers van zon, Provençaalse natuur en eten, kunst en oudheid de Vaucluse binnen.

 

Steden

Op cultuurhistorisch gebied valt er in de Vaucluse veel te bezichtigen en te beleven. Avignon is wat dat betreft een traktatie voor iedereen die zich interesseert voor het verleden van Frankrijk. Tegenwoordig is het de zetel van de aartsbisschop, maar in de 14de eeuw is het lange tijd de stad geweest van waaruit de pausen hun rijk overzagen. De pauselijke paleizen en de stadsmuur van 4,2 kilometer zijn nog altijd de attracties die jaarlijks voor de toestroom van veel toeristen zorgen. Zo ook het historische centrum, dat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Maar niet alleen het verleden is de grote magneet voor grote stromen bezoekers. Ieder jaar vindt in juli namelijk het Festival van Avignon plaats, hét festival voor theaterliefhebbers. Dit evenement, dat eveneens deel uitmaakt van het cultureel erfgoed van de stad, wordt in 2015 voor de 69e keer gehouden.

 

De beroemde brug uit het kinderliedje ‘Sur le Pont d’Avignon, on y danse, on y danse …’, de Pont St-Bénézet, is geen echte brug meer, maar een restant ervan. Tegenwoordig is er van de oorspronkelijk 920 meter lange brug met 22 bogen nog maar een stukje van vier bogen over. Vroeger was het een tolbrug en de plek waar pelgrims op weg naar Spanje of Italië de Rhône overstaken. In de 17de eeuw werd hij, na vele keren hersteld geweest te zijn, definitief in onbruik gelaten. Het deel dat nu nog over is gebleven, is echter een bezienswaardigheid die ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en jaar in jaar uit nog duizenden keren wordt gefotografeerd en bezongen.

 

Sur le pont d'Avignon (Op de brug van Avignon)
On y danse, on y danse (daar danst men, daar danst men)
Sur le pont d'Avignon (Op de brug van Avignon)
On y danse tous en rond. (daar danst men in het rond)

 

Aldus luidt de tekst van het beroemde kinderliedje. Er werd echter niet gedanst op de brug, maar waarschijnlijk wel ‘sous le pont’ op het eiland in de Rhône, Île de la Barthelasse, waar een danscafé was.

 

Bekijk deze mooie 3D-animatie over hoe de brug er uitgezien moet hebben:

 

Natuur

Het meest tot de verbeelding sprekende natuurmonument van de Vaucluse is natuurlijk de Mont Ventoux. Deze ‘Reus van de Provence’ is vanuit de wijde omgeving zichtbaar en vooral bij wielrenners en andere fietsfanatiekelingen bekend vanwege de uitdaging om de top te bereiken. Wie alles wil weten over de ‘Kale Berg’ moet zeker even op www.dekaleberg.nl kijken.
Het bijzondere karakter en de rijke natuur heeft de UNESCO ertoe aangezet de Ventoux tot ‘Biosfeerreservaat’ te benoemen. Het contrast tussen de gevarieerde bossen rondom de berg en de onherbergzame top is uniek.

 

Tussen de Mont-Ventoux en de heuvels van de Luberon ligt het Pays des Sorgues - Monts de Vaucluse. Deze streek wordt van water voorzien door de Sorgue, een heldere rivier met ‘duizend armen’, waardoor dit gebied een frisse, groene oase is. De Vaucluse is al met al een fantastische omgeving waar de kleuren zo intens zijn dat het vele schilders heeft aangetrokken. Van Gogh, Matisse, Gaughin en Picasso waren diep onder de indruk van het geel van de zonnebloemen, het blauw van de lucht en het paars van de lavendel. Dan is er verder nog de geur van overvloedig aanwezig rijp fruit dat de lucht bezwangerd, het altijd aanwezige geluid van de cigales, de uitbundige sterrenhemel op zwoele avonden en nachten, kortom, een streek om nooit te vergeten.

 

Vakantiebestemming in Vaucluse:

 

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

300367