Bouches-du-Rhône: het zonnige hart van de Provence

Het departement Bouches-du-Rhône

Bouches-du-Rhône is het departement dat zindert onder de brandende mediterrane zon. Hier vinden de toeristen die van zon, zee en zand houden precies wat ze willen. Bouches-du-Rhône wordt dan ook wel het ‘hart van de Provence’ genoemd. Alles lijkt intenser in dit gebied, de kleuren, de geuren en ook de smaken van alles wat hier groeit.

 

De streek rond de monding van de machtige Rhône bevat echter nog veel meer aantrekkelijks, zeker waar het de landschappelijke omgeving betreft. In het noorden ligt een bergketen van bescheiden hoogte, de Alpilles. Over een afstand van 25 kilometer strekt deze rug zich uit tussen Arles en Lamanon, met in het midden Saint Rémy de Provence. Dit is de streek waar de wijngaarden, de olijfbomen en de amandelen zijn te vinden.

 

Ten zuiden van Arles strekt zich het machtige gebied uit van de Camargue, het natuurpark van 85.000 ha met moerassen, rijstvelden, vijvers, grazige vlaktes, eilandjes en schiereilandjes. Dit is het thuisland van flamingo’s, semi-wilde runderen en paarden en waar de moderne maatschappij gelukkig nog zo veel mogelijk wordt buitengesloten. Hier heersen de cowboys op hun typische witte paarden en treffen we ook groepen zigeuners die nauw verbonden zijn met het ruige leven in dit gebied. Het harde leven wordt echter onderbroken met grootse feesten waarbij muziek en eten de boventoon voeren.

 

Ten oosten van de Camargue ziet het landschap er weer heel anders uit. Het natuurgebied Réserve Naturelle Coussouls de Crau is één groot steppegebied, waar op grote schaal schapen worden gehouden. Hun voedsel op deze dorre bodem bestaat uit de plukjes gras (coussouls) die tussen de stenen groeien. Nog verder naar het oosten vinden we nog meer bergen, die van de Sainte-Victoire, de inspiratiebron van de schilder Paul Cézanne. In 87 van zijn werken is deze daardoor beroemde berg vastgelegd.

 

Een ander hoogtepunt van Bouches-du-Rhône zijn de Calanques, een rotsachtige kuststrook die zich over 20 kilometer uitstrekt van Marseille tot Cassis en La Ciotat. Het is een 4 kilometer brede strook die uniek is in Europa. Loodrechte rotsen die zich tot 400 meter boven de zee oprichten en ingesneden door inhammen waar het schuimende water voor spectaculaire voorstellingen zorgen. De Calanques kunnen per boot worden bezocht of via de vele wandelpaden langs uitgezette routes.

 

Marseille is de grootste en ook de hoofdstad van het departement en bovendien de hoofdstad van de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Het is niet alleen de oudste stad van Frankrijk, maar ook een van de oudste van Europa. Na Parijs is Marseille de tweede stad van Frankrijk, gemeten naar het aantal inwoners. Ondanks dat Marseille geen beste naam heeft op het gebied van veiligheid voor toeristen, is het een zeer aangename stad om te verblijven. De prachtige, natuurlijke haven ademt een sfeer die past bij een pittoreske vissershaven, maar dan op grotere schaal. De vele café’s en restaurantjes in en rond het havengebied leveren het beeld  van bedrijvigheid, welvaart en plezier. Hier, rond deze haven die een oude calanque is, is alles begonnen. De Feniciërs hebben deze plaats in het verre verleden uitgekozen als landingsplaats om hun handel te lossen.

Vanuit de haven kun je per boot het eiland d’If bezoeken, waar het oude fort en staatsgevangenis ligt en waar de graaf van Monte-Christo zijn virtuele sporen heeft nagelaten. Het hoogtepunt, of in ieder geval het hoogste punt van Marseille is de basiliek Notre-Dame-de-la-Garde. Hier waakt Maria met kind over de Marseillaanse vissers.

 

Arles, de stad waar Vincent van Gogh zijn mooiste werken produceerde, was in de Romeinse tijd al een welvarende stad, omdat het een overeenkomst met Caesar had gesloten. Het werd daardoor een legerstad waar alle voorzieningen die bij die status pasten werden gebouwd. Van Gogh verbleef er een jaar, maar de toeristen van deze tijd hebben meer haast. Toch is het aan te raden om ruim de tijd te nemen voor het vele cultuurhistorische erfgoed dat hier is te bewonderen.

 

Vakantiebestemming in Bouches-du-Rhône:

 

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

330536