Aisne, 315 km aan vaarwegen

 

Het departement Aisne

 

Aisne, een van de drie departementen van Picardie. In het noorden raakt het nog net een stukje aan België en verder wordt het omsloten door de departementen Ardennes, Marne, Seine-et-Marne, Oise, Somme en Nord. Het noord-oostelijk deel van de Aisne, de streek Thiérache, vormt een glooiend landschap van vlakten en bos. In dit gebied staan vele versterkte kerken, die op een woelig verleden duiden.

Het middendeel, de omgeving van de hoofdstad Laon, is heuvelachtig en bebost en ten zuiden van Laon vindt men vele lieflijke dorpjes. Meer in de richting van Saint-Quentin zijn het de groene valleien van de Somme en de Oise die het landschap bepalen. In het diepe zuiden, waar de Marne het uiterste puntje van de Aisne afsnijdt, is het landschap heuvelachtig en met name rond de stad Château-Thierry liggen de wijngaarden met druiven voor de champagne.
Pays de Laon
 

Over waterwegen heeft men in de Aisne zeker niet te klagen: 315 km vaarwegen vormen een netwerk waarmee de Aine op de 2e plaats komt in Frankrijk.
 

Kijk HIER voor een indruk van de landschappen.BEZIENSWAARDIGHEDEN EN ACTIVITEITEN

STEDEN
Laon is wel de hoofdstad van Aisne, maar komt in grootte pas op de derde plaats. Eens was Laon de residentie van de Karolingen en de grandeur uit die periode is nog overal terug te vinden. De stad is op een heuvel gebouwd, met als kroon de prachtige kathedraal, de Notre Dame, gebouwd tussen 1160 en 1230. Deze is van verre al duidelijk zichtbaar is. Rond de kathedraal liggen middeleeuwse abdijen, het hof van de dauphin, het bisschoppelijk paleis en prachtige, oude herenhuizen. Het kost niet veel moeite om zich hier in de middeleeuwen te wanen.
Chemin des Dames - alle informatie over La Grande Guerre (Eerste Wereldoorlog) in Aisne
La Caverne du Dragon - oorlogsmuseum Eerste Wereldoorlog in een middeleeuwse steengroeve


Saint-Quentin is de grootste stad van het departement en telt zo'n 65.000 inwoners. Het centrum is voor een groot deel autoluw gemaakt, waardoor het een aantrekkelijk winkelgebied is geworden. In het stadhuis is duidelijk de Vlaamse invloed te herkennen. Op het gebied van de bouwkunst valt er genoeg te beleven in Saint-Quentin. Men vindt er vele stijlen van laat-middeleeuws tot gothisch, Art Deco, neo-gothisch en neo-klassiek. Vergeet zeker niet een bezoek te brengen aan het Musée Antoine Lécuyer, waar o.a. werk is te vinden van Maurice-Quentin de La Tour, en aan het Palais de Fervaques uit de 19e eeuw.

Château Thierry is een levendig stadje met een klein historisch centrum. Het ligt aan de oevers van de Marne en wordt gedomineerd door de ruïnes van een middeleeuws kasteel. De stad is ook de geboortestad van Jean de la Fontaine, de bekende fabelschrijver, zijn geboortehuis (1559) is nu ingericht als museum .… lees verder.
In de steengroeven waar vroeger kalksteen uit werd gehaald bevinden zich nu de wijnkelders van het grootste champagnehuis van Picardie. Van de 2 km-lange onderaardse gangen is nu 300 m te bezoeken.

De Champagneroute door Aisne voert langs Essômes-sur-Marne, een charmant stadje met de abdijkerk St-Ferréol en vijftien wasplaatsen. Langs de glooiende landschappen en velden met wijnranken voert de route door Charly-sur-Marne waar het standbeeld van Emile Morlot op het dorpsplein prijkt, dankzij deze burgermeester werden de wijnen van de Marnevallei erkend als champagne. In Crouttes-sur-Marne liggen de wijnkelders in creuttes, grotten die zijn uitgehouwen.
In het zuidelijke puntje van Aisne liggen de bijzondere tuinen, de Jardins de Viels-Maisons.

 

Meer informatie over Picardie

 

Vakantiebestemming in Aisne:

 

Plus Beaux Villages de France:
Middeleeuws spektakel in Aisne:

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer in de regio:
Ook in Picardie

376