Carnac heeft ze allemaal op een rij

 


Als je rondtoert in de omgeving van Carnac kan het zo maar gebeuren dat je onverwachts, pal naast de weg, een ontzagwekkend verschijnsel ziet. Zo ver als het oog reikt staan duizenden enorme granietenblokken in lange rijen opgesteld. Wat stelt het voor? Is het een megalitische begraafplaats? Een UFO landingsbaan? Omgetoverde Romeinse legioenen? De dominostenen der Goden? Sporen van een oude beschaving? Wie het weet mag het zeggen. Het zijn de befaamde ‘alignements’ van Carnac, een van de oudste bouwwerken van Europa.

Door: David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot
 

De stenen staan in elf rijen over een afstand van vier kilometer uitgestrekt. Het zijn er maar liefst 3.000. Volgens een plaatselijke deskundige, Howard Crowhurst, was het geometrische complex ooit veel groter, met meer dan 10.000 stenen. Crowhurst is wiskundige van huis uit en hij bestudeert de patronen al meer dan 30 jaar. Hij zegt dat de ‘alignements’ (rijen) met mathematische precisie zijn gebouwd, gebaseerd op de gulden snede.


De naam Carnac zou van het Keltische Karn komen, wat steen of rots betekent. Vroeger werden de alignements ook toegeschreven aan de Kelten, maar tegenwoordig worden ze veel ouder geschat. Volgens Crowhurst zijn ze uit dezelfde periode als de Egyptische piramiden, gebruikmakend van dezelfde esoterische kennis en technieken. De immense stenen in Carnac zouden over een lange afstand zijn vervoerd en vertonen geen hak- of breeksporen. De onderneming moet enorme mankracht hebben vereist, maar in het hele gebied is geen spoor van grote nederzettingen gevonden.


Wat betekent dit allemaal? De nuchtere wetenschapper Crowhurst is zeer terughoudend in het geven van een uitleg. “Wellicht stammen de stenen uit een tijdperk waarin mensen hele andere denkbeelden hadden, denkbeelden die wij niet meer kunnen doorgronden. Misschien bewijzen ze het bestaan van een oude, nog onbekende geavanceerde beschaving.” Hoe het ook zij, een ding is duidelijk, ze zijn met enorm vernuft en inspanning gebouwd en met een bepaalde bedoeling. De exacte betekenis blijft vooralsnog giswerk, maar het is een hele bijzondere ervaring om de fascinerende stenen zelf van dichtbij te aanschouwen. Laat je betoveren door de magie der stenen in het zuiden van Bretagne.

 

Te doen:


Zie ook: carnactourism.co.uk

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Steden , Regio-informatie , Bezienswaardigheden , Musea , Wandelen

Meer in de regio:
Ook in Bretagne

Overnachten:
Overnachten in Bretagne