Belle-Île-en-Mer : Klein eiland, grote allure

 


Voor de kust van Zuid-Bretagne ligt een klein eiland met nog geen 6.000 inwoners. Ondanks zijn miniformaat heeft het tientallen strandjes, een woeste kustlijn en charmante vissersdorpjes. Ook zijn er grote namen aan verbonden zoals Vauban, Monet en Sarah Bernhardt. Het eiland heet simpelweg ‘Belle Ile’ en dat is het ook!

Door: David Scherpenhuizen en Nathalie van Koot


Belle-Île-en-Mer ligt in de Atlantische Oceaan op zo’n 15 kilometer van het schiereiland Quiberon. De lengte van Belle-Île-en-Mer, vergelijkbaar met Schiermonnikoog, is prima te bestrijken op de (elektrische) fiets. Je komt aan met de veerboot bij het hoofdstadje, Le Palais, dat gedomineerd wordt door de imposante citadelle de Vauban. Genoemd naar de beroemde architect Vauban, die grote bouwwerken voor Lodewijk XIV maakte. Deze citadel werd als garnizoen en gevangenis gebruikt, ook voor politieke gevangenen. De beroemde ‘Man in het IJzeren Masker’ zou er zelfs hebben gezeten.


Het eilandje telt 53 pittoreske baaitjes en stranden en een aantal idyllische vissersdorpjes. De mooiste is Sauzon in het noordwesten. Het is gesitueerd aan een uitgestrekt estuarium dat bij eb helemaal droogvalt. Tientallen bootjes liggen dan als gestrande zeedieren in de diepe laag slib die achterblijft. De oevers zijn dicht begroeid en een zweem van gele brem steekt prachtig af tegen de rijk geschakeerde variatie aan groen. In het haventje zelf hebben de huizen fleurige pasteltinten. Met zijn bijzondere natuurschoon oefende het eiland al in het verleden een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op beroemdheden zoals de schilder Monet, die er maar liefst 39 doeken schilderde en de beroemde tragédienne, Sarah Bernhardt, die verliefd werd op de meest noordwestelijke ruige punt van het eiland, Pointe des Poulains. Belle-Île-en-Mer is misschien wel klein, maar zijn allure is groot.


Meer informatie bij de Office de Tourisme van Belle-Île-en-Mer, te vinden bij het haventje van Le Palais: www.belle-ile.com

 

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Steden , Regio-informatie , Bezienswaardigheden , Musea , Wandelen

Meer in de regio:
Ook in Bretagne

Overnachten:
Overnachten in Bretagne