Lezen in Frankrijk - Margot Dijkgraaf

Frankrijk: iedereen heeft er een beeld van, maar vaak blijft dat beperkt tot clichés. Een groot deel van de culturele identiteit van het land wordt gevormd door schrijvers. In Lezen in Frankrijk laat literatuurcritica en auteur Margot Dijkgraaf zien welk beeld er uit de hedendaagse Franstalige literatuur naar voren komt.


In elk hoofdstuk neemt een Franse schrijver de lezer mee op reis naar een plek die een belangrijke rol speelt in zijn of haar werk. Van daaruit duikt Dijkgraaf dieper dat werk in. Een boek voor iedereen die zich voor het hedendaagse Frankrijk interesseert, of hij nu naar Frankrijk op vakantie gaat, of er slechts in gedachten verkeert…


Dit is een onmisbaar boek. Nadat ik het gelezen had, besefte ik dat ik de Franse literatuur, en het land dat daarbij hoort, veel te lang verwaarloosd had. Ik heb een aantal Franse schrijvers ontdekt die het op uiterst intelligente wijze hebben over dingen die ook ons, 500 kilometer verder naar het Noorden, aangaan. Dijkgraaf plaatst de schrijvers, hun boeken en hun ideeën in hun eigen omgeving, waardoor het ook een aantrekkelijk en boeiend reisboek voor Frankrijk geworden is.
Cees Nooteboom


Margot Dijkgraaf is literatuurcritica en auteur van verschillende boeken, waaronder Franstalige literatuur van nu (2004), De pen van Europa (2006), Nooteboom en de anderen (2009), Spiegelbeeld en schaduwspel. Het oeuvre van Hella S. Haasse (2014) en Geen verlangen zonder gebrek. De toekomst van de Nederlandstalige roman, samen met Wouter van Gils (red.), een uitgave van de Libris Literatuur Prijs.

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Boeken

Meer in de regio:
Ook in Bretagne

Overnachten:
Overnachten in Bretagne