Salon International des Santonniers - Arles

17 november 2018 tot en met 13 januari 2019

In Arles vindt van 17 november 2018 tot en met 13 januari 2019 de 61ste editie plaats van de Salon International des Santonniers. Een jaarlijks terugkerend evenement voor de liefhebber van Santons. De jaarlijkse Salon is een platform voor de verschillende santonniers om hun santons, beeldjes, naar thema de presenteren. De Foire des Santons die eveneens in de Espace Van Gogh op 18 en 19 november wordt georganiseerd heeft meer een commercieel karakter.

 

Het gebruik om met Kerstmis de kerk in te richten met de Crèche de Noël, de kerststal, ontstond in de 16e eeuw in Frankrijk. De Crèche vond vanuit de kerk ook de weg naar het woonhuis. Er werden kleine figuren gemaakt van glas, porselein, was, brooddeeg of van hout. De Revolutie bracht verandering, religieuze voorstellingen werden verboden. De huiselijke crèches werden meer een verbeelding van het lokale leven. Ambachtslieden, boeren uit de regio stonden model voor de in een naïeve stijl vervaardigde figuurtjes, Santons. Vanaf de 19e eeuw werd de Crèche Provençale hiervan het grootste en populairste voorbeeld.

 

Santon, van oorsprong in het provençaals 'santoun', betekent 'petit saint', kleine heilige. Jaarlijks is in Lucéram het Circuit des Crèches te bewonderen.

 

Arles - Bouches-du-Rhône - Provence-Alpes-Côte d'Azur

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

265427

Advertorial