Tour de France 2018

De 105e editie van de Tour de France start op 7 juli op het eiland Île de Noirmoutier, in de regio Pays de la Loire, om na ruim drie weken, op 29 juli, te finishen op de Champs-Élysées in Parijs. Het parcours biedt een bergaankomst in Alpe d'Huez, terwijl de slotweek een spektakelrit van 65 kilometer met meer dan de helft klimwerk biedt. De een-na-laatste etappe is een heuvelachtige individuele tijdrit. Dat is natuurlijk goed nieuws voor Tom Dumoulin!


De 1e etappe begint dus op het eiland Île de Noirmoutier. In 1999 ging het halve peloton op het glibberige wegdek van de gevreesde Passage du Gois onderuit, wat de organisatie heeft doen besluiten om de renners nu via een brug naar het vasteland te laten rijden. Vervolgens koersen de renners naar Fontenay-le-Comte. Grote kans dat een sprinter de eerste gele trui aantrekt. Wel is er het risico van waaiers, vooral als de route door het moerasgebied Marais Poitevin voert.


Over vriendelijke golvende wegen gaat het in de 2e etappe van Mouilleron-Saint-Germain naar La Roche-sur-Yon, nog steeds regio Pays de la Loire, en ook nu lijken de rappe mannen de beste papieren te hebben. De dag erop is het aannemelijk dat de gele trui (weer) een andere eigenaar krijgt, want de 3e etappe is een ploegentijdrit van 35 kilometer rond Cholet.


De 4e etappe vertrekt uit kustplaats La Baule en voert naar een vals plat oplopende aankomst in Sarzeau, waardoor we in Bretagne zijn aangekomen, terwijl de 5e etappe over een afmattend, heuvelachtig parcours van Lorient naar Quimper gaat.  De 6e etappe eindigt met een dubbele beklimming van de Mûr-de-Bretagne, een heuvel van 2 kilometer à 6,9%. De eerste kilometer is met een stijgingsgraad van bijna 10% verreweg het steilst.


De 7e etappe van de Tour de France vertrekt uit Fougères en verlaat daarmee Bretagne. De rit voert in 231 kilometer naar Chartres, in Centre-Val de Loire. Rit 8 voert recht omhoog ten westen van Parijs en gaat van Dreux naar Amiens, regio Picardie, zo zoetjes aan richting het veelbelovende slotakkoord van de openingsweek: kasseien. In 2018 is het weer feest voor de specialisten en billenknijpen voor de klassementsrenners. in de 9e etappe, tussen Arras en Roubaix, in de regio Nord - Pas-de-Calais (tegenwoordig Hauts de France genaamd), krijgen ze vijftien stroken voor de wielen.


Een van de mooiste delen van Frankrijk kunnen de renners alleen vanuit het vliegtuig bewonderen, want de tour vervolgt zijn weg in de 10e etappe van Annecy naar Le Grand-Bornand. We zijn hiermee aangekomen in de bergen van de regio Rhône-Alpes. Onderweg ronden ze de Col de de Croix Fry, Montée du Plateau des Gières, Col de Romme en Col de la Colombière, waarna de race eindigt met een afdaling van 15 kilometer.


De 11e etappe van de Tour de France eindigt bergop in skiresort La Rosière. De rit vertrekt vanuit Albertville en onderweg wachten de Montée de Bisanne, Col du Pré en Cormet de Roselend. De slotklim is 17,6 kilometer à 5,8%. In de 12e etappe van de Tour de France rijden de coureurs in 175 kilometer van Bourg-Saint-Maurice naar Alpe d'Huez. Onderweg krijgen de renners de Col de la Madeleine en de Col de la Croix de Fer voor de wielen, waarna de beroemde slotklim met de 21 haarspeldbochten goed is voor 13,8 kilometer buffelen à 8,1%.


Etappe 13 voert over 169 kilometer van Bourg d'Oisans naar Valence. Met Alpe d'Huez achter zich dalen de renners naar de Rhône-vallei. De 14e etappe in de Tour leidt de renners van Saint-Paul-Trois Chateaux naar Mende, in de regio Languedoc-Roussillon. Decor van deze heuvelachtige opdracht zijn de lavendelvelden, het glooiende landschap en de olijfboomgaarden van de Drôme.


Het beroemde viaduct van Millau is het startdecor van de 15e etappe van de Tour de France. Door groene heuvels leidt het parcours naar vestingstad Carcassonne, dat de poort is naar de Pyreneeën. De afstand is 181 kilometer. Vervolgens rijdt het peloton richting de Pyreneeën. De finishstreep ligt 218 kilometer verderop in Bagnères-de-Luchon, regio Midi-Pyrénées. Onderweg krijgen de renners drie flinke cols te verwerken. De 17e rit van de Tour de France is met 65 kilometer extreem kort. De start is in Bagnères-de-Luchon en de finish ligt na drie zware cols in Saint-Lary-Soulon - of beter gezegd, bovenop de Col de Portet. Zo compact en zo veel hoogtemeters, dat moet wel spektakel opleveren.


De 18e etappe van de Tour de France vertrekt uit Trie-sur-Baïse en voert over een lengte van 172 kilometer naar Pau. Het heuvelachtige parcours loopt in noordwestelijke richting parallel aan de Pyreneeën en buigt dan scherp af naar het zuiden voor een vlakke finish. In de 19e rit is het woord niet zo'n klein beetje aan de klimmers. De renners leggen in 200 kilometer maar liefst 4.800 hoogtemeters af. Met het rijtje Aspin, Tourmalet, Soulor en Aubisque kun je met recht spreken van een Koninginnenrit in de Pyreneeën, al ligt de finish 20 kilometer na de top van de Aubisque. Bergaf dus.


Etappe 20 is een heuvelachtige individuele tijdrit van 31 kilometer. Het startpodium staat in Saint-Pée-sur-Nivelle (Aquitaine) en het parcours eindigt in Espelette, wereldberoemd om zijn piment d'espelette. Schrijft Tom Dumoulin in dit Baskische gehucht de Tour van 2018 op zijn naam?


De 105e Tour de France eindigt met een rit van Rethondes naar Parijs. Traditiegetrouw finishen de renners op de Champs-Élysées, waar Dylan Groenewegen in 2017 naar de zege sprintte. Het is zo goed als zeker dat het ook nu weer aan de rappe mannen zal zijn.


Bron: touretappe.nl
Kijk voor het gehele verloop van de etappes op touretappe.nl

 

Tour-info:

De enige echte, officiële website over de Tour de France: www.letour.fr
 

De Touretappe: parcours, etappes, profielkaartjes, etc.
 

Hier is bijna alles te vinden wat er over de Tour de France te vertellen valt. Ploegen, etappes, uitslagen, historie, statistieken, etc., etc.
Tourdefrance.nl
 

Ook YouTube ontkomt er niet aan, er is een speciale rubriek gemaakt met officiële video's van de Tour.
Tour de France op YouTube
 

Ferry's Tour -> Meneer De Groot
Hij bedacht in 2004 dit spel tijdens zijn werk als chef d'équipe van de NOS-radioploeg in de Tour de France. “Om die gasten een beetje bezig te houden.”
TOURCHAMPION
 

Voor wie het zo ontzettend herkenbare 'Tour de France'-geluid wil laten horen:
Tour-toeter
 

Wielertaal: alfabetische lijst met alle denkbare wielertermen
Het van a tot z Wielertaalwoordenboek
 

En altijd weer even indrukwekkend, de 3D-weergave van de Tour de France 2018:

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:
Evenement , Fietsen , Sport , Sportevenement

Meer in de regio:
Ook in Pays-de-la-Loire

Ook in:
Ook in de maand Juli

Overnachten:
Overnachten in Pays-de-la-Loire