Column Jeroen Wielaert - Dag 18 Tour de France

TRIE-SUR-BAÏSE, ONTDEKKING VAN DE TOUR
26 juli 2018

Het dorp ligt loom en landelijk verborgen in het riante groene laagland ten noorden van de Pyreneeën. Trie-sur-Baïse (spreek uit Ba-íese), voor het eerst in de Tour, met 1080 inwoners die het nooit zullen vergeten. Het kan niet anders, of het is een van de meest historische dagen in zeven, acht eeuwen, sinds de aanleg van de Bastide die het was. Het dankt zijn naam aan Jean de Trie, koningsdienaar uit Toulouse die in 1323 de stichtingsacte tekende. Daarna kon de bouw beginnen, volgens het rechthoekige standaardplan van die dagen.

De eerste indruk valt wat tegen – ik heb beter behouden Bastides gezien in de buurt, zoals Mirepoix. In de ontdekkingswandeling wordt het toch leuk. Eerst parkeren onder het dak van de langgerekte, hoge Halles aux Porcs – de varkensmarkt. De Bar-Restaurant de la Paix staat er op de hoek van de Rue de Tarbes. De steak-frites is er goed. Het interieur is opgeleukt met foto’s en schilderijen van New York en een poster van Marylin Monroe – de eigenaar heeft naar enige ontsnapping uit Trie gestreefd.

Tegenover ligt een riant plein: de Place des Platanes, rijkelijk voorzien van de bomen van vernoeming. De sfeer is tijdloos, zo ziet het er al tientallen jaren uit, net als de huizen met hun luiken op de weg naar het hart van het dorp: de Place de la Mairie. Hier staat van alles aan Trie-Erfgoed naast elkaar. Het oude stadhuis met zijn arcaden centraal in het midden, de église Notre-Dame-des-Neiges (XV-e eeuw) ernaast. In het vierkant eromheen staan hoge oude gevels, met allerlei bestemmingen op pleinniveau. Ik loop er een bescheiden galerie binnen. Ze hebben de expositie Off Course ingericht, met beslist aardige schilderijen en prenten met fietsen als onderwerp.

Op de hoek van het plein staan Café le Sport en Restaurant Le Coin broederlijk naast elkaar, met hun eeuwenoude geboogde arcaden. Het is even doorlopen in de straat met zijn Tour Carrée, stoer overblijfsel van de Bastidemuren. Logis-de-France Hôtel Le Loft staat er tegenaan. Misschien iets voor na de Tour, op een mooie tocht door de streek.


Lees ook: Dag 01 - 7 juli 2018 Noirmoutier-en-l’Île

Lees ook: Dag 02 - 8 juli 2018 MOUILLERON-SAINT-GERMAIN, DORP VAN HELDEN

Lees ook: Dag 03 - 9 juli 2018 CHOLET, STAD VAN WITTE TORENS

Lees ook: Dag 04 - 10 juli 2018 ICONISCH SARZEAU

Lees ook: Dag 05 - 11 juli 2018 QUIMPER, STAD VOL SIERLIJKE ALLURE

Lees ook: Dag 06 - 12 juli 2018 DE DUURZAME MUREN VAN BREST

Lees ook: Dag 07 - 13 juli 2018 FOUGÈRES, HET KASTEEL EN DE KERMIS

Lees ook: Dag 08 - 13 juli 2018 DE ONTDEKKING VAN DREUX

Lees ook: Dag 09 - 14 juli 2018 ARRAS, BEHOUDEN KLASSE

Lees ook: Dag 14 - 19 juli 2018 BOURG-SAINT-MAURICE, ADEMBENEMENDE BASIS

Lees ook: Dag 15 - 20 juli 2018 BOURG D’OISANS, KLASSIEK ONDER DE ALPE D’HUEZ

Lees ook: Dag 16 - 23 juli 2018 VERRASSEND CARCASSONNE

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial