Column Jeroen Wielaert - Dag 05 Tour de France

QUIMPER, STAD VOL SIERLIJKE ALLURE
11 juli 2018

In de goede afwisseling van klein naar groot is Quimper in Bretagne na het knusse Sarzeau weer een stad van sierlijke allure. De Tour komt er voor de zesde keer. In 1991 was Quimper decor van het abrupte vertrek van de PDM-ploeg, inclusief Erik Breukink. Het is bekend geworden als de Intralipid-affaire, maar dat is eigenlijk alleen maar oude geschiedenis. Ik heb er in een Café naast mijn hotel naar de halve finale Frankijk-België zitten kijken. Het resultaat maakte de avondwandeling door de oude stad alleen maar extra feestelijk.

Vanuit de richting van het station liep ik meteen op de kaarsrechte oude stadsader af: de Odet, ritmisch overdekt door smalle bruggen met uitbundige bloembakken op de leuningen. Het geeft het oude water een heel eigen sfeer. Zo is het ook met de huizen en gebouwen aan weerszijden van de kaden. In de jaren dertig van de vorige eeuw zijn ter afwisseling van de statige gebouwen die er al verrezen waren nieuwerwetse gevels verschenen, zoals het Kodak-gebouw. Strak, wit en rond doet het Rietveld-achtig aan.

In de wandeling doemen de oude stadsmuren op, de Remparts. Dan is het rechtsaf, naar de Place Saint Corentin. Hier staat de gelijknamige kathedraal, uit de dertiende eeuw. Ik neem er een glas wijn op het terras van het klassieke Grand-Café Finistère. Er heerst een gezellige drukte – de sfeer van alle avonden, het heeft niets met het WK-succes te maken.

Het plein is het begin, of het einde van een aantal verrukkelijke middeleeuwse straten. Ze zijn breed en staan vol vakwerkhuizen, elk met een eigen smoel aan belijning. Tussen dat alles staan ook de fraai gerestaureerde Hallen.

Op de weg terug is het onmogelijk om niet het stijlvolle Café des Arts binnen te stappen, vlak aan de Odet, net over de brug bij de kathedraal.

Quimper is een stad om vaker aan te komen.


Lees ook: Dag 01 - 7 juli 2018 Noirmoutier-en-l’Île

Lees ook: Dag 02 - 8 juli 2018 MOUILLERON-SAINT-GERMAIN, DORP VAN HELDEN

Lees ook: Dag 03 - 9 juli 2018 CHOLET, STAD VAN WITTE TORENS

Lees ook: Dag 04 - 10 juli 2018 ICONISCH SARZEAU

 

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:

Meer in de regio:
Ook in Bretagne

Ook in:
Ook in de maand Juli

Overnachten:
Overnachten in Bretagne