Jeroen Wielaert

Jeroen Wielaert kwam in 1987 de Tour de France binnen als radioverslaggever. In de dertig jaar daarna heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdige verteller over het evenement, met steeds meer aandacht voor de cultuur en historie er omheen. In 2018 volgt hij de Tour weer op de voet en laat net als vorig jaar weer veel zien van het Frankrijk naast de wegen waarover de karavaan voortdendert.

 

Vandaag starten we in de Vendée:


Dag 01 - 7 juli 2018

Op de Place de l’ancien moulin à eau in Noirmoutier-en-l’Île vertrekt om 10 uur 50 een goede sprinter die in Fontenay le-Comte op de Boulevard Duguesclin de eerste gele trui krijgt uitgereikt. Het gaat in de laatste kilometer zo’n zes meter omhoog dus het zou een Slowaak kunnen zijn die vorig jaar nog uit de Tour is gezet wegens onreglementair rijden. Reken maar dat Peter Sagan erop gebrand is.
De renner zal verder niet geïnteresseerd zijn in de regio waar de Grand Départ opnieuw wordt georganiseerd: de Vendée. Net als de andere coureurs is hij gefocust op de weg, alleen de weg, zonder oog voor de omgeving. Noem het professionele blindheid. Gelukkig heb ik als Suiveur du Tour door de jaren heen steeds meer oog gekregen voor Frankrijk.

Het is goed om terug te keren in de Vendée, markant laagland aan de Atlantische Oceaan, met smalle wegen die door moerasland gaan, lage witte huizen aan weerszijden, vlakten met vaalbruine koeien en kalveren en zoutbassins. De Vendée is een arme achterhoek aan zee. De hele agglomeratie kan wel genoeg geld opbrengen om in passende ritmiek een Grand Départ binnen te halen: de Vendée laat zich hardnekkig op de kaart zetten als toeristische bestemming. Het schijnt ook te maken te hebben met nostalgische jeugdvakantieherinneringen van Tourbaas Christian Prudhomme.

De renner zal zich waarschijnlijk ook niet verdiept hebben in de bloedige geschiedenis van het gebied. Na de Franse revolutie is in 1793 de opstand in de Vendée uitgebroken. Het was een coalitie van boeren, geestelijken, handarbeiders en de lagere adelstand. In drie jaar tijd leidde het tot massamoord met 150.000 slachtoffers. Er is nog discussie over het genocide was. Hier en daar herinnert een gedenksteen eraan.

Startplaats Noirmoutier-en-l’Îsle heeft opnieuw geen kans om hoog te komen op het klassement voor groot stedelijk schoon. Als jij mooi is, is het om zijn eenvoud. Ik ben er gisteravond de leukste straat op geslenterd, de Grand Rue. Ik heb er een Affligem genomen in Bar Brasserie “Le Bateau Ivre.” De naam komt van het gedicht van Arthur Rimbaud.

De renner weet dat allemaal niet. Als hij maar dronken wordt van het geel.


Lees verder: Dag 02 - 8 juli 2018 MOUILLERON-SAINT-GERMAIN, DORP VAN HELDEN

Lees verder: Dag 03 - 9 juli 2018 CHOLET, STAD VAN WITTE TORENS

Lees verder: Dag 04 - 10 juli 2018 ICONISCH SARZEAU

Lees verder: Dag 05 - 11 juli 2018 QUIMPER, STAD VOL SIERLIJKE ALLURE

Lees verder: Dag 06 - 12 juli 2018 DE DUURZAME MUREN VAN BREST

Lees verder: Dag 07 - 13 juli 2018 FOUGÈRES, HET KASTEEL EN DE KERMIS

Lees verder: Dag 08 - 14 juli 2018 DE ONTDEKKING VAN DREUX

Lees verder: Dag 09 - 15 juli 2018 ARRAS, BEHOUDEN KLASSE

Lees verder: Dag 14 - 19 juli 2018 BOURG-SAINT-MAURICE, ADEMBENEMENDE BASIS

Lees verder: Dag 15 - 20 juli 2018 BOURG D’OISANS, KLASSIEK ONDER DE ALPE D’HUEZ

Lees verder: Dag 16 - 23 juli 2018 VERRASSEND CARCASSONNE

Lees verder: Dag 18 - 26 juli 2018 TRIE-SUR-BAÏSE, ONTDEKKING VAN DE TOUR

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:

Overnachten: