Frank Renout

 

 

 

Op de blog van Frank Renout vind je tips, trends en toko's - maar altijd één straat verder dan waar je al liep.

"Out in Paris" probeert Parijs-anno-nu in kaart te brengen, voor iedereen die de Eiffeltoren nou wel heeft gezien.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waar kunstenaars wonen en werken

Normaal zou je er waarschijnlijk niet uitstappen, maar doe het eens: neem de metro, lijn 4 of 6, en ga er uit bij halte Raspail.
Als je op de Boulevard Raspail staat, zie je meteen aan je linkerhand (in de Rue Campagne-Première) al een prachtig gebouw (foto): een betegelde gevel, metershoge ramen, stalen balkonnetjes, gebouwd in 1910 in art déco-stijl door architect André Arfvidson.
Ooit was het een pleisterplaats voor kunstenaars: de Amerikaan Man Ray woonde bijvoorbeeld hier.
Het huis ernaast kent ook z’n artistieke geschiedenis: Hôtel Istria ziet er nu misschien niet meer zo florissant uit, maar het was het hotel waar bijvoorbeeld componist Erik Satie en kunstenaar Marcel Duchamp neerstreken.


Op nummer 9 in de straat woonde ook nog de Duitse schrijver Rainer Maria Rilke en op nummer 17 had romanticus-dichter Louis Aragon ongeveer 85 jaar geleden z’n werkplek.
Terug naar de Boulevard Raspail: loop wat verder naar het zuiden en je ziet een fraai en afgesloten straatje: de Passage d'Enfer. Er is niets " hels" aan, er staan zelfs mooie gebouwen, maar het is vaak helemaal uitgestorven en dan doet het toch een beetje spookachtig aan...
En nog iets verder: de Fondation Cartier pour l’Art Contemporain. Een privéstichting die hedendaagse kunstenaars ondersteunt en mooie exposities organiseert. Het enorme en opvallende gebouw – transparant in een tuin – is ontworpen door Jean Nouvel.TIP 1: Kijk vooral even, vanachter het hek, de Passage d’Enfer in als het avond en donker en stil is. Spannend voor wie een levendige fantasie heeft!
 

TIP 2: Achter de Fondation Cartier, maar zichtbaar door de ruiten, staat een Libanonceder, geplant in 1825 door dichter, schrijver en politicus Châteaubriand.

 

Meer van Frank Renout op  outinparis.blogspot.nl

Deel dit op:
Facebook- Twitter- Google- Linkedin

Advertorial

Meer artikelen met:

Meer in de regio:
Ook in Île-de-France

Overnachten:
Overnachten in Île-de-France